“Want sterk als de dood is de liefde”

Op 16 januari 2013 is mijn man Piet Hofstee overleden. Mijn stralende zon, mijn licht en inspiratie. Mijn onvermoeibaar harde werker. Weg. Dood. Mijn verdriet was zo groot. Die rauwe schrijnende afwezigheid. Die tastbaar schrijnende afwezigheid. Zijn lach, zijn verhalen, zijn avonturen, zijn verdriet om wat niet meer zou gebeuren. Verder leven- zonder Piet. Mijn verdriet is groot.

Leven met de dood. Is dat leven in het verleden? Met een open wond in het leven staan? Is dat leven terwijl het leven voorbij is? Of nooit meer helemaal echt deelnemen aan het feestje? Vragen naar de betekenis van het leven-en van de dood. Existentiële vragen. Maar bovenal vragen die gaan over liefde. De dood, het afgesneden zijn van geliefden, confronteert ons met liefde. Liefde die niet gedeeld kan worden. Denken we.

Verdriet en verlies, rouw, vragen om het aangaan van het verlies, vragen om een actieve houding. Vragen om het opnieuw leren van de wereld. Om het doorvoelen, doorvragen van jouw emotionele, sociale, psychische en intellectuele realiteit. Door het verdriet heen opnieuw leren leven, ervaren dat de kracht van liefde blijft. Door de dood heen- de dood beëindigt wel een leven maar niet de liefde.

Leven in verbinding, in verbinding met de dood en de doden. Dat is waar voor mij Natuurbegraafplaats Hillig Meer voor staat. Die realiteit bepaalt mijn leven.

Met mijn geliefden. Met Piet, met de natuur, met de stilte. Met anderen. Liefde is groter dan de dood.

De Hofstee coaching

Als verlies-coach help ik je jouw veranderde wereld aan te kijken. Jouw verdriet aan te gaan. Kan ik je laten zien welke patronen grote invloed hebben op jouw gedrag. Wat verlies met jou doet. En jij met het verlies.

In mijn praktijk werk ik graag met muziek, verhalen, gedichten, schilderen. Naast individuele begeleiding verzorg ik ook lezingen en workshops, interactief,-  en altijd op basis van uitwisseling. Ook dan spelen muziek, schilderen en verhalen een grote rol.

Deze tekst is gebruikt als presentatie van de Hofstee coaching voor de Inspiratiedag van Natuurbegraafplaats Hillig Meer