Vasalisa en Burn out

Op de weg naar heelheid en volwassenheid komt voor elk mens komt een moment waarop hij of zij moet gaan opruimen en sorteren. Wat hoort bij mij, wat hoort niet bij mij? Belangrijk werk dat grondig gedaan moet worden. Maar dan heb je ook wat: de heks eet je niet op en je krijgt het licht erbij.
Je kunt het uitstellen. Je kunt het negeren. Je kunt je ook vol overgave op iets anders storten. Maar vroeger of later kom je de heks opnieuw tegen. Als je nog niet opgegeten bent.

Juist bij mensen met een burn out zie je vaak dat zij met succes werken vanuit het aangeleerde patroon van normen en waarden. Met afwijzing op grote afstand en perfectie als maatstaf. De enige mogelijkheid die er is in geval van kritiek of teleurstelling is doorzetten. Harder werken. Je moet voldoen aan de norm die inmiddels allang jouw eigen norm is. En volhouden. Fysieke signalen negeren. Waarschuwingen, hoe krachtig ook, aan de kant zetten. Tot het niet meer kan.

Burn out is goed te helen. Het kan uiteindelijk zelfs tot een verrijking van je leven leiden. Maar niet door aanpassingen in je werk of een andere taakverdeling thuis. Er is niet zoveel mis met werk, of zelfs het doen van veel werk. Net als Vasalisa kom je door je burn out diep in het bos terecht. Met alleen je pop: je innerlijke stem. Naar die stem moet je durven leren luisteren. Die helpt je je leven onder ogen te zien. Wat is waar, wat is echt. Die stem verteld je wat je moet doen. Wat bij jouw hoort. Die pop, die stem, hebben we allemaal. Hij is alleen soms zo ontzettend diep verstopt. Juist. Het bos is diep.
Maar als je die weg opgaat zul je, vroeger of later, merken dat je rijk beloond wordt. Kom je terug bij jezelf, je eigen stem en kracht. Je eigen gevoel. Kun je nee zeggen tegen dat wat niet bij jou past.
Het kan inhouden dat je leven ingrijpend verandert. Er zullen dingen zijn waar je afscheid van gaat nemen. Er zullen dingen zijn waar je anders in gaat staan. Omdat je werkt en leeft vanuit jouw gevoel en niet meer vanuit de dwang van waaruit je ooit dit allemaal hebt moeten doen.