Het huis van vertrouwen

Hoe staat jou huis erbij? Is het opgeruimd? Of heb je alle oude spullen opgestapeld op zolder? En de kelder, wat bevindt zich daar? Misschien zit je wel midden in een ingrijpende verbouwing…
Je huis als symbool voor je ziel. De Hofstee als symbool voor mijn ziel. Het solide fundament waarop werd gebouwd. De oude muren als bewakers van grenzen die in het verleden golden. Dezelfde muren, maar andere grenzen. Licht en ruim. Beschermend en sterk. Onderhouden en gerepareerd, soms met nieuwe ramen. Met meer uitzicht: ramen die ‘ogen’ van het huis vormen
Het vertrouwen in mijn huis is hersteld. Zoals jij ook het vertrouwen in jezelf kunt herstellen. Na zware schade of achterstallig onderhoud.

Herstel na schade houdt voor mij in je verdriet serieus nemen, erkennen, en het de rol laten spelen die het heeft. Zoals je ook de schade aan een huis opneemt en vaststelt wat aan vervanging toe is en wat goed en sterk is. Of wat opgeruimd moet of kan worden. Doorleef je verdriet. Met tranen, door je gevoel oprecht te delen met anderen, door het misschien wel letterlijk uit te schreeuwen, of zingen. Door je verdriet aan te gaan. Als jij je verdriet accepteert doen anderen dat zeker. Het levert een openheid op waarmee jij anderen de hand reikt..

Jou verdriet is altijd uniek. En dat in een samenleving waarin we niet leren omgaan met verdriet. “Je moet nu flink zijn” “Tijd heelt alle wonden” mythes waarmee we zijn grootgebracht. Niet vergeten is wat anders dan het compleet maken van een relatie. ( engels: complete.)
Benoemen dat je het werk niet vol kunt houden, dat je huwelijk nogal moeizaam is..
Als coach help ik je jouw inzichten te vinden. Kan ik je laten zien welke patronen grote invloed hebben op jou gedrag. En welke mogelijkheden dat geeft.

Bovenstaand artikel is in licht gewijzigde vorm gepubliceerd in Mans september  2018