Nieuwsbrief Corona en Verlies

De wond die jij kunt helen  

We hebben alles moeten veranderen. Veel van wat we deden doen we niet meer, en wat nog wel kan doen we anders. Zulke ingrijpende veranderingen ervaren we als verlies.

Als het zo is dat jij verdriet hebt over het verlies van je gewone dagelijkse routine, of door de fysieke isolatie, wees er dan van doordrongen dat je gevoelens normaal en natuurlijk zijn.

 Verzet tegen ongewenste omstandigheden heeft de macht die omstandigheden langdurig actief en aanwezig te houden.
Pema Chödrön                          

          Gewone dingen die we missen:
         -de kleinkinderen
         -samen uit eten
         -naar de film
         -kletsen met je collega’s
         -je koor
         -naar de koffiemorgen
         -allemaal tegelijk naar AH
         -voetballen
         -de verjaardag van iemand vieren

Misschien ben je ook bang dat je je rekeningen niet meer kunt betalen, dat je straks je baan kwijt bent, of je onderneming. Dat je niet voor je gezin kunt zorgen, dat je zelf ziek wordt. Over de toekomst in zijn geheel.

Al deze veranderingen, angsten en zorgen veroorzaken bij veel mensen behalve verdriet ook een gevoel van alleen zijn en eenzaamheid. Omdat we daadwerkelijk afstand moeten houden -ook van mensen waar we veel van houden- maar vooral omdat we het moeilijk vinden om te praten over zorgen die ons het diepst raken.       

Wat is rouw:

* Rouw bestaat uit de botsende gevoelens die veroorzaakt worden door het
   einde of verandering van een voor jou vertrouwd gedrag of
gedragspatronen

* Rouw is de normale en natuurlijke emotionele reactie op elk belangrijk verlies

* Rouw is het gevoel dat je uitreikt naar iets of iemand die er altijd was
maar nu jij die persoon of dat iets zo nodig hebt blijkt die er niet meer te
zijn.

* Rouw is het verlies van wat jij dacht dat  je toekomst zou zijn.

Wanneer je klaagt maak je van jezelf een slachtoffer. Laat de situatie, verander de situatie, of accepteer het. Al het andere is waanzin.
Eckhart Tolle.

Gezonde rouw

* Onthou dat er niks mis is met je. Rouw op zich kan al een gevoel van eenzaamheid en isolatie geven. En ook al wordt de hele wereld geraakt door de coronapandemie, de impact die het op jou heeft is uniek. Hoe jij je voelt is nooit hetzelfde als wat een ander voelt, en jouw gevoelens zijn normaal.

* Verbinding. Het middel tegen emotionele en fysieke isolatie is verbinding.  Het idee dat we verdriet en rouw voor onszelf moeten houden, dat we flink moeten zijn, is een mythe. Delen van wat je voelt schept verbinding, en maakt het verlies dragelijker.

* Stel eerst voor jezelf vast hoe jij denkt over het communiceren van jouw verlies, pijn en verdriet. Neem in die overweging mee dat praten over verlies net zo zou moeten zijn als praten over positieve gevoelens en gedachten.

* Vertel eerlijk hoe het met je is. Wees eerlijk tegen je kinderen en tegen vrienden die vragen hoe het met je is. Open en eerlijk vertellen is van fundamenteel belang voor je welbevinden en je gezondheid. Nogmaals: delen van je gevoel schept verbinding.

*Huilen helpt. Het zorgt er voor dat je gevoel weer kan stromen. Al je gevoel, niet alleen je verdriet. Onderdrukken verkrampt al je gevoel. Nooit alleen een ongewenst deeltje. En ja, lachen helpt.

* Rationaliseer niet. Rouw en verlies gaat over je gevoel. Je gevoel weg
redeneren is de omgekeerde weg. Het versterkt eerder gevoelens van afgeslotenheid, eenzaamheid, en uitzichtloosheid.

* Zoek niet naar controle. Die is er even niet. Ook niet met cijfers van het RIVM

Wat te doen?
Maak contact met anderen- en met jezelf:

*Bellen. Is in onze tijd wat verouderd, maar nu is juist het horen van de stem van de ander betekenisvol en vaak ook troostrijk. Of videobellen, zo je wilt. Voor sommigen is het goed en prettig dit dagelijks op hetzelfde tijdstip te doen. Of in ieder geval in een vast patroon of ritme.
*Wandelafspraken met afstand
*Tuinafspraken met afstand*Schrijven. Liefst handgeschreven, met pen, precies dat wat jij voelt. Een dagboek, een ochtendjournaal, een brief. Schrijven geeft verbinding met jezelf.
*Neem wat je voelt serieus. Erken wat je voelt. Dat wil niet zeggen dat je elke moment van de dag in tranen uit moet barsten, erkennen van je gevoel kan ook zijn er later aandacht aan geven. Ontkennen of wegstoppen van je gevoelens werkt tegen je.
*Uiten van je gevoel, verbinden met je gevoel kan ook door zingen, muziek maken, schilderen, tekenen, kleuren, mandala’s maken. Intuïtief, en vooral zonder oordeel.
*Meditatie en yoga
*Luister naar de stilte. Stilte kan confronterend zijn maar ook verrijkend en verdiepend.

En wat niet?

Er zijn veel activiteiten die een goed gevoel geven. Zoals aanhoudend blijven werken, een paar glaasjes extra, excessief trainen, internetten, gamen. Jezelf steeds bezighouden. Ze werken wel, maar alleen op korte termijn. Ze leiden af van waar het om gaat: je verlies recht aankijken.  

Er wordt ons vooral geleerd hoe we dingen moeten verkrijgen. Niet wat we moeten doen als we ze kwijtraken.

Heb jij behoefte aan een gesprek over de gevolgen van corona voor jou? Het “Anderhalve-meter-tuingesprek” van de Hofstee coaching is speciaal hiervoor bedoelt. Het is gratis en het doet je vast goed.

Gelukkig is het inmiddels ook weer mogelijk reguliere coachafspraken te maken. Coaching over jouw leven, over jouw verlies, over iets waardoor jij steeds weer van slag raakt. Coaching die er toe doet. Je bent van harte welkom.
Bel of mail naar:  dehofsteecoaching@ziggo.nl  06 53 644 637

Met een hartelijke groet,
Jantje Brouwers